Skip to main content

Seamless access to Europe

Ronald Lugthart, CEO
 

Met de aanleg van Maasvlakte 2 zijn de contouren van Nederland definitief veranderd. Een vlakte van 2.000 hectare die de kustlijn maar liefst drie en een halve kilometer heeft verplaatst. Dit stuk nieuwe land, vijf meter boven NAP, is door haar goede bereikbaarheid de ideale locatie voor een naadloze op- en overslag van containers vanuit de hele wereld naar het achterland van Nederland en Europa. Het is de plek waar het fundament werd gelegd voor Rotterdam World Gateway, RWG: ’s werelds meest innovatieve en geautomatiseerde terminal. Hypermodern, geheel elektrisch, C02- neutraal en daardoor de groenste in zijn soort.
 

RWG is een internationaal consortium bestaande uit de vier wereldwijd opererende containerrederijen. Het consortium bestaat thans uit CMA CGM, ONE, HMM en terminaloperator DP World, waarbij alliantiepartners eveneens gebruikmaken van de faciliteiten van RWG. Na het tekenen van de concessieovereenkomst met het Havenbedrijf Rotterdam in 2007 en vijf jaar voorbereidingstijd, is in juni 2012 de feitelijke bouw van onze containerterminal begonnen. Inmiddels is RWG niet meer weg te denken uit de Rotterdamse haven.

Met de realisatie van RWG is de meest veilige, duurzame en innovatieve terminal ter wereld een feit. Een terminal die aan alle wensen van de moderne klant voldoet: snel, efficiënt, betrouwbaar en 24/7 in bedrijf. Een terminal gebouwd door de mens en voor de mens, een terminal waar we met recht trots op zijn. 

RWG maakt gebruik van state-of-the-art equipment en technologieën om de huidige en toekomstige generatie Ultra Large Container Ships zo efficiënt mogelijk af te handelen. Voor het achterlandvervoer biedt RWG een dedicated containerafhandeling op alle modaliteiten: weg, spoor en binnenvaart. Hiermee levert RWG een belangrijke bijdrage aan de verdere ontwikkeling van Mainport Rotterdam als de grootste haven van Europa en als een van de belangrijkste havens wereldwijd. 

We hebben met veel partijen samengewerkt om de RWG-terminal te realiseren en onze rol als nieuwkomer in de Rotterdamse haven te bestendigen. Ik ben alle betrokkenen bijzonder dankbaar voor hun bijdrage aan de realisatie van de RWG-terminal. Met trots kijk ik uit naar alle klanten en modaliteiten die onze terminal zullen aandoen. Ik heet hen van harte welkom. Met de Rotterdamse mentaliteit ‘geen woorden maar daden’ en opgestroopte mouwen garandeert RWG hun lading.